Actueel
Buzzword alert! Circulariteit. Vrijwel elke organisatie heeft het erover, stelt zichzelf ambitieuze doelen of wil er nu écht mee aan de slag. Maar circulair word je niet zomaar. En kun je zelf eigenlijk niet zijn. Pas als je de samenwerking opzoekt met gelijkgestemden kun je voorzichtige stapjes zetten op weg naar een gesloten cirkel. Pas dan kun je voorzichtig gaan spreken over … circulariteit.
Circulariteit, wat is dat eigenlijk?
Circulariteit gaat uit van het beginsel dat er geen afval bestaat. Wat we nu misschien als afval beschouwen, kan een belangrijke grondstof vormen voor een nieuw product. Daarmee verliezen stoffen hun waarde niet; ze blijven waardevol tijdens een tweede, of derde leven. Zo kunnen kozijnen en deuren vaak direct hergebruikt worden. Terwijl kunststof hergebruikt kan worden als grondstof voor een nieuw product.
Het hergebruik van producten is niet nieuw. Maar de afgelopen jaren zijn er grote stappen gemaakt op dit gebied. Ook in sectoren die daar voorheen niet of nauwelijks mee bezig waren, zoals de bouw. Hergebruik is ‘hot’ en binnen het begrip ‘circulariteit’ gaat het dan vooral om hoogwaardig hergebruik. Dat houdt in dat producten een tweede leven krijgen, zonder enige bewerking. Een kozijn blijft dus een kozijn en een voordeur? Inderdaad: een voordeur.
Hoogwaardig hergebruik
Hoogwaardig hergebruik kent vele voordelen. Als eerste behouden materialen of voorwerpen hun waarde: een deur die binnen het ene project vervangen wordt, heeft nog steeds een waarde voor een ander project. Als tweede reduceert de keten de uitstoot van CO2. Dat komt doordat producten niet opnieuw gemaakt hoeven te worden. De enige emissie die erbij komt kijken, is die van het transport. En als laatste voordeel: een besparing op recyclingkosten. Want hoe goed het ook is om materialen te recyclen, het kost natuurlijk altijd geld.
Samenwerking met Gebruiktebouwmaterialen.com
Binnen onze renovatieprojecten zijn we samen met onze opdrachtgevers steeds meer bezig met circulariteit. We kijken naar manieren om onze uitstoot te verminderen, gebruiken duurzame materialen en richten onze bouwplaatsen op een slimme, duurzame manier in. Daarnaast zorgen we ervoor dat materialen een tweede kans krijgen. Daarvoor werken we nauw samen met Gebuiktebouwmaterialen.com. Zij zorgen ervoor dat reststromen op een goede manier verwerkt worden én spelen een belangrijke rol als intermediair in het daadwerkelijke hergebruik van producten en materialen.
Van Veghel naar Utrecht
Het is mooi om te zien dat onze gezamenlijke inspanningen tot resultaat leiden. Dat is het geval bij de transfer van kozijnen en deuren die we afvoerden uit De Leest in Veghel. Bij dat intensieve renovatieproject voor Area kwam een groot aantal deuren en kozijnen ‘vrij’. Een aantal hiervan heeft een mooie tweede bestemming gevonden: Hof van Cartesius in Utrecht, een circulair gebouwde werkplek voor duurzame ondernemers. Helemaal circulair? Dat zijn we nog niet. Maar met stappen als deze gaan we in ieder geval de goede kant op!