• caspar de haan is partner in OMDUS

Een oefening in precisie in Beek en Donk

Een oefening in precisie in Beek en Donk 4672 3115 Caspar de Haan
Een oefening in precisie in Beek en Donk

Projectinformatie

Klant: WoCom
Plaats: Beek en Donk
Omvang: 28 woningen

WoCom koos Caspar de Haan voor een renovatieklus bij bewoners met autisme. Dat is niet zomaar. Behalve dat zo’n klus vraagt om veel persoonlijke aandacht, is het ook een oefening in precisie.

“Communiceren met mensen met autisme kan best ingewikkeld zijn”, vertelt bewoner Danny. “Ons brein werkt anders. Daardoor nemen we wat iemand zegt erg letterlijk.” Voor onze vakmannen betekent dat: zorgvuldig zeggen wat je doet en strikt doen wat je zegt. Danny: “Het komt voor dat iemand van ons je keer op keer dezelfde vraag stelt. Dan is het belangrijk dat je het geduld hebt om het keer op keer uit te leggen.” Niet alleen in de omgang, ook in de uitvoering is geduld een vereiste. “We beoordelen de uitvoering heel nauwkeurig. Het tegelwerk, de afwerking. Als ik iets zie wat beter kan, bespreek ik dat gelijk.”

Slimme rekensom 

De mannen zitten strak op de planning. Caspar de Haan werkt over het algemeen met tijdsblokken van een dagdeel. In dit project maken we per bewoner specifieke afspraken en werken we in tijdsblokken van 2 uur. Daarnaast kunnen bewoners in het kantoor langskomen met vragen. Onze uitvoerder Ron Nieuwhart: “Het plan was om dagelijks een bezoekuur te organiseren. We merken nu dat dat helemaal niet nodig is. Ik bezoek standaard 1 à 2 keer per dag de bewoners die thuis zijn, om te peilen wat zij nodig hebben of om te luisteren naar hun suggesties. Bewoner Alex werkte bijvoorbeeld helemaal uit welke wensen hij had voor de renovatie. Tot op de centimeter, uitgewerkt in 3D-tekeningen. Veel daarvan hebben we op die manier kunnen uitvoeren.” Alex: “Voor mij is het een makkelijke rekensom. Binnen een half uurtje berekende ik hoe ik de badkamer inricht met zo min mogelijk ruimteverlies. Ook wilde ik de afzuiging in een andere ruimte dan de andere woningen. Ik heb veel met Ron overlegd en hij dacht veel mee.”

“Het is fijn samenwerken. De renovatie verloopt veel soepeler dan gedacht” – Bewonersbegeleider Vicky Elings

Uitvoering op maat 

Ron: “Ik vind dit een prachtig project. Nog meer dan bij andere projecten geldt hier: geen bewoner is hetzelfde. Je bekijkt iedere situatie met extra zorg.” Goede onderlinge afstemming bepaalt daarin mede het succes. Volgens bewonersbegeleider van het Regionaal Autisme Centrum, Vicky Elings, verloopt dat heel natuurlijk. “Het is fijn samenwerken met Ron. De renovatie verloopt veel soepeler dan gedacht. Voor het werk begon was er veel onrust: niet weten wat de exacte startdatum is, keuzes maken voor het interieur… dat zorgt bij de bewoners voor stress. Maar sinds de werkzaamheden gestart zijn is de rust teruggekeerd.”

Is er dan geen crisismanagement meer nodig? Nog heel af en toe. “Kijk, hier zie je de binnengekomen oproepen van afgelopen week. Soms belt een bewoner me laat op de avond, of hier zelfs om 3 uur ‘s nachts. Dan gaat het om iets kleins waarover de bewoner een vraag heeft. Dan leg ik het uit en stel hem of haar gerust.”


Gerelateerd

Onze locaties

Eindhoven

Hastelweg 218
Postbus 1
5652 CL Eindhoven

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

‘s-Hertogenbosch

Rietveldenweg 47c
Postbus 3261
5203 GD s’-Hertogenbosch

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Venlo

Hakkesstraat 23
Postbus 309
5916 PX Venlo

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Tilburg

Dr. Paul Janssenweg 145
Postbus 1029
5025 SZ Tilburg

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Raamsdonksveer (Koster Totaalonderhoud)

Meerval 20
4941 SK Raamsdonksveer

Tel: 0162 57 27 00
info@kostertotaalonderhoud.nl
www.kostertotaalonderhoud.nl

Deurne

Doctor Huub van Doorneweg 26H
5753 PM Deurne

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl