• caspar de haan is partner in OMDUS

Transformatie naar gasloze appartementen in sneltreinvaart

Transformatie naar gasloze appartementen in sneltreinvaart 630 422 Caspar de Haan

Actueel

Transformatie naar gasloze appartementen in sneltreinvaart
Datum: 17 april 2019

In recordtijd kan Helpt Elkander 20 appartementen voor 1- en 2-persoonshuishoudens aan het woningbestand in Nuenen toevoegen. Deze transformatie duurde amper een jaar en was mede daarom een meesterproef voor ons. Zijn we erin geslaagd om kantoren succesvol om te bouwen tot toekomstbestendige woningen?

Gasloos

De nieuwe appartementen, 14 in de Vincent van Goghstraat en 6 aan het Bergvinkhof, hebben geen gasaansluiting. Daarmee zijn het de eerste gasloze sociale huurwoningen in Nuenen. Koken gaat elektrisch, voor de verwarming en warm water zijn er warmtepompen geïnstalleerd. De elektriciteit komt zoveel mogelijk van de zonnepanelen die we op het dak plaatsten. Nieuwe kozijnen en dikke voorzetwanden zorgen voor zeer goede isolatie. De bewoners hebben daardoor een lage energierekening. Bovendien dragen zij en Helpt Elkander zo bij aan minder CO2-uitstoot.

Sneltrein

Een jaar geleden was er bijna letterlijk nog niks. Er stonden twee kantoren en de opdracht lag op tafel. De een is een voormalige politiepost, met cellenblok zelfs. De ander was een kantoor van de opdrachtgever zelf. We hadden de tender gewonnen en gingen de uitdaging graag aan.

In sneltreinvaart pakten we direct de transformatie samen met ontwikkelaar PM+ op. “In slechts zes weken hebben we samenwerking opgetuigd”, vertelt Joost Engelen van PM+. “Op basis van vertrouwen en dankzij medewerking van Helpt Elkander konden we snel handelen. Dat was mooi.”

Om vervolgens alles op tijd af te krijgen, werkten we op het einde zelfs in het weekend door. De inkt van de bouwtekeningen was nog niet droog of we hielden al een feest voor de nieuwe bewoners. Samen sloten we een spannende, maar mooie en inspirerende tijd af.

Aardappelen

Deze transformatie was onze meesterproef en daar ligt een mooie link met Van Gogh Village Nuenen. Vincent van Gogh schilderde hier De Aardappeleters en dat was zijn meesterproef, een van zijn belangrijkste werken.

Net als Van Gogh bij De Aardappeleters zijn wij gaan innoveren met nieuwe technieken. Schilderen, dat deden we al ver voordat Van Gogh naar Nuenen kwam. Voor Helpt Elkander werken we ook al en het energetisch renoveren van woningen doen we al een tijdje voor verschillende woningcorporaties. Maar een kantoor from scratch transformeren en dat in zo’n korte tijd, dat was voor ons ook een proef.

Hard werken, met plezier

De voltooiing van De Aardappeleters was een ‘geducht gevecht’, aldus Vincent van Gogh in een van de brieven die hij aan broer Theo schreef. “Maar een zoodanig waar ik veel animo voor heb.” Ook voor ons was het hard werken. Toch: “Zo zou ik er ieder jaar wel een willen”, aldus projectleider van Caspar de Haan Johnny Duisters.

Een geslaagde meesterproef is het zeker en dat ‘gevecht’, (of hier liever: die uitdaging) gaan we graag nogmaals aan. Met liefde kijken we dan terug naar de Vincent van Goghstraat en het Bergvinkhof, waar we vanaf dag 1 bij betrokken waren.

‘Mooi voorbeeld’

“In de toekomst hebben we nog ruim 300 sociale woningen nodig”, voegt wethouder Caroline van Brakel, verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening en wonen in Nuenen, toe. “De realisatie van deze woningen is een mooi begin. De woningen zijn voor kleine huishoudens en zijn ontwikkeld met het oog op de betaalbaarheid voor de huurders. Om de realisatie van deze woningen mogelijk te maken, hebben we als gemeente een subsidie verleend. Het feit dat de woningen duurzaam zijn – want gasloos- juichen we toe. Ook het hergebruiken van leegstaande kantoren, zeker op zo’n centrale plek, is een goede ontwikkeling. Dit is mooi voorbeeld van duurzaam ruimtegebruik.”

Bij de oplevering hebben we samen met de bewoners, Helpt Elkander en de wethouder aardappelen gegeten, net als de figuren van De Aardappeleters. Maar dan in frietvorm.

Foto: Bewoners Bob van Doremalen van Vincent van Goghstraat en Marinka de Greef van Bergvinkhof. Symbolisch openden zij de gebouwen door een lintje te knippen.


Gerelateerd

Onze locaties

Eindhoven

Hastelweg 218
Postbus 1
5652 CL Eindhoven

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

‘s-Hertogenbosch

Rietveldenweg 47c
Postbus 3261
5203 GD s’-Hertogenbosch

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Venlo

Hakkesstraat 23
Postbus 309
5916 PX Venlo

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Tilburg

Dr. Paul Janssenweg 145
Postbus 1029
5025 SZ Tilburg

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Raamsdonksveer (Koster Totaalonderhoud)

Meerval 20
4941 SK Raamsdonksveer

Tel: 0162 57 27 00
info@kostertotaalonderhoud.nl
www.kostertotaalonderhoud.nl

Deurne

Doctor Huub van Doorneweg 26H
5753 PM Deurne

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl