Actueel
Duurzaamheid is – naast corona – een woord dat je constant hoort. In vrijwel elk radio- of tv-programma of artikel gaat het over de vraag: hoe gaan we dat grote doel halen? Hoe zijn we in 2050 volledig CO2-neutraal? Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden en elke weg kent voor- en tegenstanders. Eén ding is zeker: alle beetjes helpen en we moeten nu echt beginnen.
Enorme opgave
De energietransitie vraagt van iedereen inspanningen. Ga maar na: als we zorgen voor duurzame en energiezuinige woningen zonder dat bewoners bewust met hun energiegebruik of ‘carbon footprint’ omgaan, schieten we per saldo niets op. We hebben dus een gedeelde opgave, waaraan iedereen zijn of haar duurzame steentje bijdraagt.
Binnen onze projecten speelt duurzaamheid (bijna altijd) een hoofdrol. Naast het noodzakelijk onderhoud dat we uitvoeren, bevat elk project duurzame maatregelen. We isoleren, plaatsen zonnepanelen, zorgen voor goede ventilatie en plaatsen HR++ glas. Bovendien investeren we in het begeleiden van bewoners op het gebied van bewustwording en energiebesparing.
‘Practise what you preach’
Natuurlijk nemen we ook zelf onze verantwoordelijkheid. En natuurlijk is ook dat een behoorlijke opgave. We zijn er nog lang niet, maar hebben toch al een aantal behoorlijke stappen gezet. Zo is ons hoofdkantoor in Eindhoven volledig gasloos. Op het dak liggen 357 zonnepanelen, die de energie voor ons pand leveren. En waarmee we inmiddels al ruim 54.000 kilo CO2-uitstoot bespaard hebben.
Op het stukje dak waar we minder zon hebben, ligt een sedumdak. Dat ziet er niet alleen mooi en groen uit, maar zorgt ook voor betere isolatie en bevordert de biodiversiteit. Net zoals onze binnentuin, die een waar paradijs vormt voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten.
Toekomst
Zoals gezegd: we zijn er nog niet. Er valt nog steeds veel te winnen. Zo staan we voor de uitdaging het wagenpark te vergroenen en kunnen we – eerlijk is eerlijk – op kantoor best wat minder papier gebruiken. Om terug te komen op Rome: dat is ook niet in één dag gebouwd. Maar bij Caspar de Haan staan de contouren van een duurzame stad: we zijn ons allemaal bewust van onze rol en verantwoordelijkheid en blijven ons inspannen om zo duurzaam en energiezuinig mogelijk te zijn. En zo een heel klein beetje bij te dragen aan een mooie toekomst.