Actueel
Momenteel verduurzaamt Caspar de Haan 32 seniorenappartementen in De Goudsbloem in Udenhout. Een bijzonder project van TBV Wonen, met een bijzondere doelgroep. In een bijzondere tijd, want hoe ga je om met kwetsbare bewoners als je hun woning onderhoudt? We vroegen het aan projectmanager Sabine Klijsen en Susan Sliedrecht, sociaal projectleider van TBV Wonen.
Sabine, kun je iets meer vertellen over het project?
“We verduurzamen de woningen en maken ze comfortabeler. Met betere ventilatie, isolatie van de schil en HR++-glas. We halen de woningen bovendien van het gas af: alle woningen krijgen een individuele ventilatiewarmtepomp. Én we treffen een aantal brandwerende maatregelen. We zijn begin maart gestart en leveren voor de bouwvak op. We hebben te maken met een specifieke doelgroep die veel aandacht vraagt: zelfstandige ouderen.”
Hoe is dat voor jou als sociaal projectleider, Susan?
“Je hebt te maken met mensen die het lastig vinden dat zaken veranderen. Over het algemeen hebben de bewoners niet zoveel met verduurzaming; ze vinden het prima zoals het nu is. Wat het extra uitdagend maakt, is dat de bewoners vanwege de overlast niet in hun eigen woning kunnen blijven. Zij moeten dus naar een logeerwoning verhuizen. Dat veroorzaakt veel stress, terwijl het voor ons lijkt dat we alles goed geregeld hebben. Voor de bewoner blijft het toch een hele toer.”
Toch hebben we 97% draagvlak gehaald. Hoe verklaar je dat?
Susan: “Er zijn veel mensen die zeggen: ‘ga je gang maar’. Maar je hebt ook mensen die wel weerstand bieden. In hen moet je veel tijd steken en het proces goed begeleiden. Ik heb daarvoor veel met kinderen van bewoners gesproken. Als je bijvoorbeeld met een dementerende bewoner te maken hebt, kun je simpelweg geen afspraken maken. We sturen de contactpersonen daarom ook een digitale kopie van alle (nieuws)brieven die we de bewoners geven. Bewoners die geen hulp van hun netwerk krijgen, worden geholpen door Caspar de Haan en TBV Wonen.”
Sabine: “We hebben veel geïnvesteerd in het inrichten van zes logeerwoningen. Dankzij die woningen hebben we de planning rond gekregen. En wisten bewoners dat ze op een goede plek terechtkwamen. De planning van de logeerwoningen maakt wel dat we ons geen vertraging in de bouwplanning kunnen veroorloven. Alles valt of staat bij de logeerwoningen!”
Hoe verloopt de samenwerking met Caspar de Haan?
Sabine: “Op het Korvelplein – ons vorige gezamenlijke project – voerden we nagenoeg dezelfde werkzaamheden uit. Daarom hebben we er bewust voor gekozen om het bouwteam intact te laten. De verwachtingen zijn helder en iedereen weet waar hij of zijn aan toe is. Samen hebben we een aantal KPI’s bepaald, zoals maximaal aantal opleverpunten en aantal dagen leegstand. We hopen als bouwteam van elkaar te blijven leren en samen steeds beter te worden.”
Susan: “Het blijft wel afhankelijk van de hoeveelheid contactmomenten. Als je elke week standaard opstart en elkaar op gezette tijden ziet, maak je enorme stappen. Maar helaas lopen we elkaar ook vaak mis; dat heeft natuurlijk ook te maken met corona. Dat maakt snel doorpakken soms wel wat lastiger.”
Over corona gesproken: heeft de crisis veel invloed op het project?
Sabine: “Corona is inmiddels bijna normaal. Maar zonder logeerwoningen hadden we nooit contactloos kunnen renoveren. We hadden er gelukkig precies genoeg om de planning rond te krijgen.”
Susan: “De bewoners zelf lijken zich het minst zorgen te maken. Die nodigen je gerust uit, terwijl er al twee mensen in de kamer zijn. Het scheelt misschien wel dat de meesten al ingeënt zijn. Ik blijf mensen eraan herinneren dat ze afstand moeten blijven houden. Dat ik niet binnenkom. Voor ons zijn de protocollen heilig, wat dat betreft.”
“Ook voor de kinderen bleek corona nauwelijks een issue. We hebben in onze communicatie duidelijk aangegeven hoe we werken. En hoe we dat op een veilige manier doen. Zo hebben we de fysieke zaken, zoals een inloopspreekuur, geschrapt.”
“Gelukkig heb ik een goede band met de klankbordgroep: zij weten me vaak precies te vertellen wat er speelt. Zo kan ik toch nog inspelen op kleine probleempjes. Zonder corona is het voor mij natuurlijk wel veel makkelijker om mensen te spreken en proactief te zijn.”
Sabine: “Ja, de klankbordgroep; die is echt belangrijk. De leden hebben een aantal goede zaken aangedragen. Zo hebben we bijvoorbeeld besloten het leidingverloop aan te passen, waardoor de bewoners minder hinder ervaren. We overleggen veel met hen en merken dat ze veel waarde toevoegen. Ze vinden het ook leuk dat ze een belangrijke rol hebben. Het is dus een mooie wisselwerking!”