• caspar de haan is partner in OMDUS

Circulair renoveren: hoe pakken we dat aan?

Circulair renoveren: hoe pakken we dat aan? 2560 2560 Caspar de Haan

Actueel

Circulair renoveren: hoe pakken we dat aan?
Datum: 22 december 2022

De vraag naar circulair bouwen wordt groter. Steeds vaker vragen onze opdrachtgevers om advies over manieren hoe we hun woningbezit op een duurzame en circulaire wijze kunnen renoveren. Maar wat is circulariteit dan precies? En hoe meet je hoe circulair je werkt?

We zochten naar een passende tool die ons kan helpen om inzicht te krijgen in circulariteit, de circulaire potentie van een project en het maken van de juiste materiaalkeuze. Onze planvormers zijn sinds vorige week namelijk opgeleid om te werken met een tool die handvatten biedt bij het sturen op circulair bouwen: de BCI-tool

Met welke maten meten we?

De BCI-tool brengt de circulariteitsscore van een gebouw of van de renovatiewerkzaamheden in de vorm van de Building Circularity Index (BCI) in kaart. Deze score laat zien hoe circulair je gebouw of je renovatie op dat moment is. De score is opgebouwd uit een aantal indicatoren, waaronder de schaduwkosten. Dit zijn maatschappelijke kosten voor het bestrijden van de effecten van materiaalgebruik van een gebouw. Daarnaast laat de tool zien wat de losmaakbaarheid van een product is (in welke mate de losse elementen uit een product hoogwaardig kunnen worden hergebruikt) en wat de herkomst van een product is (nieuw, gerecycled, biobased of hergebruik). Ook geeft de tool inzicht in de CO2-uitstoot en het toekomstscenario van een product of materiaal.
We gaan met opdrachtgevers in gesprek over welke indicatoren voor hen belangrijk zijn. De BCI-tool gebruiken we vervolgens om op basis van die indicatoren verschillende materialen met elkaar te vergelijken. Zo maken we verantwoorde materiaalkeuzes.

De BCI-tool in een project

Vóór uitvoering van een project kunnen we met behulp van de BCI-tool een 0-meting doen, waarin we meten hoe circulair de huidige aanpak van een project is. Op basis van die cijfers zijn per inkomend materiaal betere varianten te kiezen. Zo sturen we actief op het gebruik van duurzame en/of circulaire bouwmaterialen.

Cirkelstad en het Nieuwe Normaal als aanvulling

Met de BCI-tool brengen we de circulariteit van de inkomende materialen in beeld. Omdat circulariteit niet alleen over inkomende materialen gaat, maar ook over (het beperken van) de uitkomende stroom, hebben we ons onlangs aangesloten bij Cirkelstad. Binnen dit convenant worden aan de hand van ‘Het Nieuwe Normaal’ meerdere aspecten van circulariteit in beeld gebracht. Wil je meer over weten over Cirkelstad? Lees dan dit artikel.

Heb je vragen over de mogelijkheden van deze tool voor jouw organisatie? Jorg van Waas gaat graag met je in gesprek. Mail voor een afspraak naar jorgvanwaas@caspardehaan.nl.

Gerelateerd

Onze locaties

Eindhoven

Hastelweg 218
Postbus 1
5652 CL Eindhoven

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

‘s-Hertogenbosch

Rietveldenweg 47c
Postbus 3261
5203 GD s’-Hertogenbosch

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Venlo

Hakkesstraat 23
Postbus 309
5916 PX Venlo

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Tilburg

Dr. Paul Janssenweg 145
Postbus 1029
5025 SZ Tilburg

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Raamsdonksveer (Koster Totaalonderhoud)

Meerval 20
4941 SK Raamsdonksveer

Tel: 0162 57 27 00
info@kostertotaalonderhoud.nl
www.kostertotaalonderhoud.nl

Deurne

Doctor Huub van Doorneweg 26H
5753 PM Deurne

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl