Stagiaire Gwen van Tilburg over duurzaamheid, biodiversiteit, de bouw en … corona

Stagiaire Gwen van Tilburg over duurzaamheid, biodiversiteit, de bouw en … corona 1152 768 Caspar de Haan
Stagiaire Gwen van Tilburg over duurzaamheid, biodiversiteit, de bouw en … corona

In het eerste halfjaar van 2020 liep Gwen van Tilburg stage bij Caspar de Haan. De 21-jarige Helmondse studente deed uitgebreid onderzoek naar biodiversiteit en duurzaamheid en werkte daarbij nauw samen met de afdeling Innovatie. Met een uitgebreid en vooral bruikbaar duurzaamheidsplan imponeerde ze eerder deze maand het directieteam. We zijn benieuwd hoe ze terugkijkt op de afgelopen maanden, die behoorlijk anders liepen dan we hadden kunnen voorspellen.

Gwen, hoe ben je bij Caspar de Haan terecht gekomen?

“Ik doe de studie Trendonderzoek en Conceptcreatie aan de Fontys in Tilburg. Ik leer trendonderzoek om te zetten in bruikbare concepten en innovatieve oplossingen voor bedrijven. Caspar de Haan steekt veel energie in duurzaamheid en innovatieve oplossingen en daar lag voor mij wel een match. Mijn onderzoek startte met biodiversiteit, maar tijdens mijn research kwam ik al snel terecht bij duurzaamheid. Uiteindelijk ben ik me daar steeds meer mee bezig gaan houden, vooral vanwege de duurzaamheidsambities van Caspar de Haan. Er liggen grote uitdagingen en het gaat echt om serieuze zaken. Werk aan de winkel dus!”

Hoe kijk je terug op je stageperiode?

“Ik vond het heel erg leerzaam en leuk, ik heb mezelf echt kunnen ontwikkelen. Het was niet altijd gemakkelijk, zo moest ik soms best wennen aan de feedback die ik kreeg. Gelukkig wende ik er snel aan en zag ik in dat het mijn werk alleen maar beter maakte. Ook corona zorgde ervoor dat het niet altijd even makkelijk was. Ik woon nog thuis, dat betekent dat je de hele dag op je slaapkamer zit te werken. Als stagiair voel je je best snel onzeker over je werk. Als er dan een crisis uitbreekt, is er minder ondersteuning omdat iedereen met andere zaken bezig is. Heel logisch natuurlijk, maar ook wel lastig. Je wordt dan op jezelf teruggeworpen en moet zelf naar werk gaan zoeken. Gelukkig heb ik daar snel rust in gevonden en ben ik zelf gewoon aan de slag gegaan.”

“Ik merkte ook dat Caspar de Haan draait op vaste processen. Maar om innovaties en duurzaamheid door te voeren, moeten er af en toe dingen veranderen. Gelukkig staat iedereen open voor nieuwe ideeën en is er ruimte om dingen te proberen. Niet alles hoeft meteen ‘af’ te zijn of meteen te lukken. Ik vond het fijn dat ik de ruimte en het vertrouwen kreeg om steeds met nieuwe ideeën te komen en dat daar ook naar geluisterd werd.”

“Je merkt dat Caspar de Haan een familiebedrijf is. Er is nauwelijks hiërarchie en iedereen is makkelijk te benaderen. Toen ik een keer het woord ‘personeel’ gebruikte, corrigeerde Cas me meteen: “we hebben geen personeel, we hebben werknemers.” Dat zegt voor mij heel veel over de cultuur binnen het bedrijf. Ik heb ook wel gemerkt dat plezier en hulpvaardigheid echt leven, dat is mooi om te zien. Ik kreeg heel veel vrijheid en dat vond ik niet altijd even makkelijk. Tegelijkertijd zijn daardoor juist dingen ontstaan die anders misschien nooit waren gebeurd.”

Gwen van Tilburg

Heeft je onderzoek concrete resultaten opgeleverd?

“Ja, ik heb een concept ontwikkeld voor biodiversiteit en dat is meteen opgepakt. We zijn nu bezig met een nieuw concept – De Helpende Haan – om sociale projecten vast onderdeel te maken van renovatieprojecten. Dat plan heeft door de coronapandemie even stilgelegen, maar gaan we nu bij een paar projecten testen. Daarnaast schrijf ik momenteel voor de directie een adviesdocument over duurzaamheid. Mijn stage heeft processen versneld. Veel ideeën bestonden al, maar werden niet echt aangepakt. Volgens mij heb ik wel een vuurtje aangewakkerd, haha.”

Je hebt veel samengewerkt met de afdeling innovatie. Welke kansen zie je zoal?

“Ik zie veel kansen in het vergemakkelijken van het renovatieproces: op welke manieren kun je een bewoner nu echt ontzorgen? Bewonerscommunicatie is wat dat betreft ook een innovatie, die je altijd kunt verbeteren. Een goed voorbeeld is het kweken van bewustzijn bij bewoners op het gebied van duurzaamheid. Je kunt hen als organisatie ondersteunen bij het maken van bewuste keuzes en het optimaal gebruiken van hun woning. Er wordt veel op papier gecommuniceerd, maar juist persoonlijke begeleiding kan helpen de bewoner echt mee te krijgen. Daarnaast kun je gebruikmaken van online tools die bewoners helpen inzicht te krijgen in hun eigen leefwijze en energiegebruik. Die tools moeten natuurlijk wel aangepast worden op de doelgroep. Het gaat om grote thema’s die vaak iets te vaag zijn.”

Ben je tevreden met het resultaat van je onderzoek?

“Ja, voor mij is het een goede afspiegeling van wat ik gedaan heb. Toen ik begon was het nog niet helemaal duidelijk waar mijn stage toe zou leiden, maar ik ben heel blij met wat het geworden is. Ik dacht alleen iets te gaan doen met bewonerscommunicatie, maar het is veel meer dan dat geworden. Uiteindelijk ligt er een compleet visiedocument over duurzaamheid waarmee Caspar de Haan echt aan de slag kan. Ik begin nu met afstuderen, dat mag ik ook bij Caspar de Haan doen. De bouw heeft me positief verrast: er zijn constant nieuwe ontwikkelingen en juist omdat de sector wat stijfjes is, is het opzoeken van nieuwe uitdagingen extra leuk en uitdagend. En de combinatie tussen sociale en zakelijke aspecten maakt het voor mij helemaal af. Nu nog een goede scriptie schrijven en hopelijk een blijvende indruk nalaten!”


Gerelateerd

Onze locaties

Eindhoven

Hastelweg 218
Postbus 1
5600 AA Eindhoven

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

‘s-Hertogenbosch

Rietveldenweg 47c
Postbus 3261
5203 GD s’-Hertogenbosch

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Venlo

Hakkestraat 23
Postbus 309
5900 AH Venlo

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Tilburg

Ringbaan-Zuid 305
Postbus 1029
5004 BA Tilburg

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Raamsdonksveer (Koster Totaalonderhoud)

Meerval 20
4941 SK Raamsdonksveer

Tel: 0162 57 27 00
info@kostertotaalonderhoud.nl
www.kostertotaalonderhoud.nl

Deurne

Doctor Huub van Doorneweg 26H
5753 PM Deurne

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.