Actueel
In Zuid-Limburg zijn we gestart met een groot project, waar in vierenhalf jaar tijd maar liefst 2800 woningen worden verduurzaamd. In opdracht van Woonpunt is het team van Caspar de Haan, samen met drie andere aannemersbedrijven, verantwoordelijk voor de renovatie en verduurzaming van verschillende wijken in Maastricht en Heerlen. Het streven is voor het einde van 2028 alle huurwoningen en -appartementen van energielabel E, F en G naar gemiddeld energielabel A te krijgen.
Onder de noemer ‘Samen Duurzaam Vooruit’ hebben we in Caberg (Maastricht) de daken vervangen en meteen het aanwezige asbest verwijderd, we hebben nieuwe kunststof kozijnen geplaatst met daarin HR++ glas en isoleerden de spouwmuren. Naast isolatie zorgden we ook voor een optimale ventilatie van de woning door het plaatsen van een ventilatiebox. Nu de renovatie in Caberg is afgerond, ligt de focus nu helemaal op Hoensbroek (Heerlen).
Kleurrijke mix van bewoners vraagt om zorgvuldige aanpak
De bewoners van Caberg en Hoensbroek zijn bijna net zo divers als de woningen zelf. “Het is een mix van oudere mensen die er al vanaf het begin wonen, tot gezinnen met jonge kinderen. Je vindt er allerlei verschillende culturen. Een mooie mix dus,” vertelt Mark Peeters, projectleider bij Caspar de Haan. “Omdat er behoorlijk wat te gebeuren staat en we per huis toch wel zo’n twee weken bezig zijn, vinden we het belangrijk om de bewoners zo goed mogelijk te informeren. Wij kunnen wel een mooi verduurzamingsplan bedenken, maar dat moet wel gedragen worden door de bewoners zelf. En dat begint allemaal met goede communicatie.”

Planning en instructies
Zo krijgen bewoners ruim van tevoren te horen in welke maand de werkzaamheden gaan plaatsvinden. Ruim voor aanvang ontvangen ze van ons een dagplanning, waarin precies staat wat ze te wachten staat. Ook kunnen ze er lezen welke voorzorgsmaatregelen ze zelf al kunnen nemen. Denk aan bankstellen aan de kant, gordijnen eraf, zolder leeggeruimd… “Hoe beter bewoners deze instructies opvolgen, hoe sneller wij aan de slag kunnen en hoe minder lang ze in de rommel zitten.”
Korte doorlooptijd
Caspar de Haan en ook de overige drie aannemersbedrijven kiezen er bewust voor om alle werkzaamheden vlak na elkaar te plannen. “We realiseren ons dat de impact voor bewoners groot is, maar deze is wel van relatief korte duur. Met twee weken hebben ze een compleet gerenoveerd huis, waarvan we ook nog eens de gevels reinigen om het straatbeeld verder op te frissen. En ze hoeven hun woning niet eens te verlaten, ze kunnen er gedurende de werkzaamheden gewoon blijven wonen!”
Een belangrijke stap in verduurzaming
“Zuid-Limburg is een belangrijke regio voor ons,” vertelt Mark. “We zijn blij met zo’n omvangrijke opdracht en hopen na dit project nog vele nieuwe projecten in Limburg te kunnen oppakken. Met dit verduurzamingsproject maken we een significant verschil voor zowel het wooncomfort van de bewoners als voor de energietransitie in deze regio.”