• caspar de haan is partner in OMDUS

Landelijk debuut met facelift kopgevels in Oss

Landelijk debuut met facelift kopgevels in Oss 1920 1280 Caspar de Haan
Planmatig onderhoud
Landelijk debuut met facelift kopgevels in Oss

Projectinformatie

Klant: BrabantWonen
Plaats: Oss
Omvang: 5 kopgevels

Serviceflat Sterrebos biedt huisvesting aan mensen van 50 jaar en ouder die ondersteuning of persoonlijke begeleiding nodig hebben. Het gebouw huisvest een wijkpunt waarin BrabantZorg, maar ook andere professionals in de wijk zoals politie en GGZ, kennis en krachten bundelen. We hebben de kopgevels van het complex in Oss een facelift gegeven.

Stevige voorbereiding

Directe aanleiding voor de renovatie van de kopgevels van serviceflat Sterrebos was dat deze constructief instabiel bleken. De opdracht was om de constructie te verbeteren en tevens optimaal te isoleren om het gebouw energetisch klaar te maken voor de toekomst. In de herfst van 2018 is als proef, na een jaar van voorbereiding, gestart met de renovatie van één kopgevel in opdracht van BrabantWonen. Een proefproject om zowel het resultaat te beoordelen, maar ook om het bouwproces te evalueren en waar nodig aan te passen. Net vóór de kerst is de proef afgerond en in maart dit jaar gingen we verder met de 4 andere kopgevels van de serviceflat. Er was een pauze ingelast om te evalueren en omdat het isolatiepakket alleen aangebracht kan worden boven 5 graden Celsius. In totaal was het een renovatie van bijna 1000 vierkante meter gevel die we samen met onze vaste ketenpartners hebben uitgevoerd.

Perfect isolatiepakket

Het door ons voorgestelde gebruik van flexibele steenstrips, mooi gevoegd als afwerking van de kopgevel, leverde aanvankelijk discussie op met ‘Welstand’ van de gemeente Oss. Het is de eerste keer in ons land dat dit soort steenstrips op deze wijze is afgevoegd. Uiteindelijk was iedereen ervan overtuigd dat met de strips niet alleen de beste maar vooral de fraaiste oplossing is gekozen als afwerking van de 16 cm EPS isolatie met de mortel weefsellaag. De steenstrips, gemaakt van natuur granulaat, zijn niet van echt te onderscheiden en vormen de toplaag van dit isolatiepakket. De aansluiting van de nieuwe kopgevel op de andere gevels is zowel energetisch als visueel echt perfect.

Lean: overlast beperken voor beter resultaat

Bewoners zijn normaal gesproken 24/7 in het gebouw, dus ook bij overlast tijdens sloop van de gevels en het boren van ankers. Goede afstemming en het maken van afspraken is erg belangrijk om geluid- en stofoverlast voor bewoners tot een minimum te beperken. De gevels werden daarom handmatig gesloopt in plaats van met lawaaierige pneumatische hamers. Er is ook geen gebruik gemaakt van stortkokers. Het boren van ankers in de gevel deden we in overleg op momenten dat bewoners gezamenlijk activiteiten hebben zoals koffie drinken of eten. Evaluatie met de bewoners moet overlast waar mogelijk nog verder beperken bij renovatie van de komende gevels.

Het is mooi om hier de ‘lean’ methodiek, die we sinds eind 2018 als organisatie omarmen, toe te passen om het proces doorlopend te verbeteren en efficiënter te krijgen.


Gerelateerd

Onze locaties

Eindhoven

Hastelweg 218
Postbus 1
5652 CL Eindhoven

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

‘s-Hertogenbosch

Rietveldenweg 47c
Postbus 3261
5203 GD s’-Hertogenbosch

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Venlo

Hakkesstraat 23
Postbus 309
5916 PX Venlo

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Tilburg

Dr. Paul Janssenweg 145
Postbus 1029
5025 SZ Tilburg

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Raamsdonksveer (Koster Totaalonderhoud)

Meerval 20
4941 SK Raamsdonksveer

Tel: 0162 57 27 00
info@kostertotaalonderhoud.nl
www.kostertotaalonderhoud.nl

Deurne

Doctor Huub van Doorneweg 26H
5753 PM Deurne

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl