Actueel
Foto: Igor Vermeer
Afgelopen week hadden we het genoegen om het EGW’60-project te presenteren aan een bijzonder gezelschap. Samen met Woonbedrijf hebben we het resultaat van de grootschalige verduurzaming van 325 eengezinswoningen, gebouwd in de jaren ’60, mogen tonen aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en OnderhoudNL. Dit project is, mede door de versnelling waarmee we deze renovatie en verduurzaming hebben gerealiseerd, een voorloper in de renovatiewereld. Voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken reden genoeg om een bezoek te brengen aan de Generalenbuurt in Eindhoven. Een goed moment om met elkaar wat langer stil te staan bij de mogelijkheden en uitdagingen van dit enorme project.
Woonbedrijf startte in 2022 met de renovatie van duizenden naoorlogse eengezinswoningen. Een ambitieus programma dat vroeg om een vernieuwende aanpak. De samenwerking met vier toonaangevende comakers, waaronder Caspar de Haan onderhoud & renovatie, beloofde niet alleen snelheid maar ook continue verbetering.
Van elkaar leren
“In 2022 zijn we begonnen aan dit project, in nauwe samenwerking met opdrachtgever Woonbedrijf. Aan het einde van dit jaar zijn alle 325 woningen gereed. Caspar de Haan heeft op dit project een reeks duurzame maatregelen geïmplementeerd en renoveert ongeveer tien woningen per week. Dat is veel en snel!”, vertelt Gerard Dinnessen, algemeen directeur van Caspar de Haan. “Het omvat onder andere het vervangen van daken, het plaatsen van circulaire dakkapellen, spouwmuurisolatie, de inzet van HR++ glas, vloerisolatie, zonnepanelen, CO2-gestuurde ventilatie en vernieuwde badkamers, keukens en toiletten. Door efficiënte procesafstemming hebben we een goedlopende operatie kunnen neerzetten.”
Een sleutelfactor in dit project is het streven naar voortdurende verbetering. We hebben gezamenlijk lange termijn afspraken vastgesteld en na de afronding van elke groep van 75 woningen evalueren we deze afspraken en nemen we de ervaringen mee. Hoe kan het duurzamer, klantvriendelijker en kostenefficiënter? Met tegelijktijdig de focus op versnellen. We delen niet alleen kennis met Woonbedrijf maar leren ook als comakers van elkaar, waardoor de gehele sector stappen vooruit zet. Door deze manier van samenwerking is er ruimte voor innovatie.
Stalen dakconstructie en circulaire dakkapellen
Een treffend voorbeeld van innovatie is de toepassing van een stalen dakconstructie, die fraai en besparend alternatief is voor de traditionele dakpannen. De circulaire dakkapellen zijn bekleed met zink dat afkomstig is van de bestaande goten, nog zo’n voorbeeld van innovatie op het gebied van circulariteit. Hiermee hebben we laten zien hoe we innovatie en circulariteit integreren in ons renovatieproces.
“Woonbedrijf biedt ons de ruimte om te blijven leren, verbeteren en innoveren,” stelt Jorg van Waas, planontwikkelaar bij Caspar de Haan. “Dat maakt dat we steeds efficiënter en snel kunnen (samen)werken, wat belangrijk is voor bewoners. Zij moeten fijn en ongestoord kunnen wonen en dat blijft een uitdaging als je renoveert in bewoonde staat, dat is zwaar voor bewoners. Met het projectteam zorgen we ervoor dat er goede afspraken worden gemaakt, met elkaar én met elke bewoner. Voor, tijdens én na de renovatiewerkzaamheden.”
Ons bezoek aan de Generalenbuurt en de gesprekken met bewoners gaven onze gasten waardevolle inzichten, ook in het sociale aspect. Wat waren hun ervaringen gedurende het proces? Hoe hebben zij de renovatie van hun woning beleefd? Door met de bewoners te praten, kregen we een inkijk in het sociale aspect van dit project.
Niet alleen de woningen zijn aangepakt, ook de directe leefomgeving kreeg aandacht. Een buurttuin werd aangelegd, waarmee niet alleen groen wordt toegevoegd aan de wijk, maar ook het buurtgevoel wordt versterkt.
Kortom, een inspirerende middag waarbij we het Ministerie van Binnenlandse Zaken en OnderhoudNL niet alleen een gerenoveerde wijk hebben gezien. Ook is er volop gesproken over mogelijkheden, samenwerkingen en ontwikkelingen. Door te luisteren naar de verhalen van bewoners, de lessen uit dit renovatieproject en het samen blijven streven naar woonoplossingen bouwen we met elkaar aan een duurzame toekomst!