• caspar de haan is partner in OMDUS

Van planontwikkeling tot realisatie – wat komt er allemaal bij kijken?

Van planontwikkeling tot realisatie – wat komt er allemaal bij kijken? 1000 1500 Caspar de Haan

Actueel

Van planontwikkeling tot realisatie
Datum: 10 februari 2025

De planontwikkelingsfase is bij renovatie en verduurzaming medebepalend voor het succes. Want hoe beter het voorwerk, hoe minder onverwachte obstakels we onderweg tegenkomen en hoe soepeler de uitvoering verloopt. Wat veel mensen niet weten, is dat zo’n proces gemiddeld wel 12 tot 16 maanden kan duren. Ook in Schijndel, waar we 129 woningen verduurzamen, hebben we een jaar voorbereidingstijd nodig gehad.

Wat er in die 12 maanden van initiatiefase tot uitvoeringsfase zoal gebeurt? De opdrachtgever – Woonmeij in dit geval – deelt met ons het programma van eisen en alle beschikbare informatie van de woningen. “Door te verduurzamen, stoten we niet alleen minder CO2 uit,” vertelt Paul de Graef, projectleider Vastgoedbeheer bij Woonmeij. “We voldoen na afloop ook aan de regionale en nationale prestatieafspraken én – niet onbelangrijk – de woonlasten gaan omlaag.”

Eisen en wensen

Bij Caspar de Haan voeren we desktopresearch uit en zetten alle benodigde onderzoeken uit. Denk aan asbestinventarisatie, conditie bouwdelen, installaties en brandveiligheid. Om alles goed in kaart te brengen, hebben we ook gebruik gemaakt van een drone én is er een klankbordgroep opgericht die alle bewoners vertegenwoordigt. In goed overleg stellen we verschillende scenario’s op, doen we voorstellen betreft toepassing van duurzame en bio-based materialen, kijken we naar circulariteit en maken we een kostenraming. Ook stellen we een bewonerscommunicatieplan op, zodat de bewoners goed geïnformeerd worden en blijven.

Procesplanning is cruciaal

Samen met de opdrachtgever kiezen we een definitief scenario en werken dit verder uit. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig waarvan de resultaten ook in het definitieve plan terugkomen. Natuurlijk zijn ook onderzoeken, vergunningen en maatregelen die te maken hebben met de flora en fauna bepalend voor wanneer we met de uitvoering kunnen starten. Pas nadat alle puntjes op de i staan, stellen we de begroting op. Ervin van der Mark, planontwikkelaar bij Caspar de Haan, weet als geen ander hoe cruciaal een goede voorbereiding is. “Voordat ik planontwikkelaar werd, was ik werkvoorbereider. Hierdoor weet ik uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om tijdig te weten wat er van iedereen verwacht wordt en wat de deadlines zijn.”

Ketenpartners

“Bij dit soort projecten is het superbelangrijk dat we allemaal dezelfde taal spreken,” vindt Paul de Graef. “Onze ketenpartners, waaronder Caspar de Haan, volgen allemaal hetzelfde proces. Dit voorkomt ruis en vergroot de kans op een goed resultaat en tevreden bewoners.”

80% draagvlak onder bewoners

In Schijndel heeft de voorbereidingsfase ruim een jaar geduurd. In november 2024 gingen we van start met het verduurzamen van de 129 woningen. Het draagvlak onder bewoners was toen ruim 80 procent. “Een mooie score die we hebben behaald door ze zo goed mogelijk te betrekken en informeren,” aldus Ervin. “Zo hebben we samen met Woonmeij een bewonersinformatieavond georganiseerd, is er een woonwensenonderzoek uitgevoerd en konden bewoners een modelwoning bezoeken die ze een realistisch beeld gaf van het uiteindelijke resultaat.”

Koopwoningen

Aangezien er in het verleden in het plangebied diverse woningen zijn verkocht, hebben we deze bewoners ook gevraagd of zij interesse hadden in het verduurzamen van hun woning. Aan hun de keuze welke onderdelen zij zouden willen laten verduurzamen: daken, nieuwe kozijnen, spouwmuurisolatie, warmteterugwinning…

Ruim 200 permanente vogelkasten

“Zoals bij al onze projecten, houden we ook in Schijndel rekening met de Wet Natuurbescherming om zo de al aanwezige diersoorten zo min mogelijk te verstoren. Dit heeft erin geresulteerd dat we 24 permanente vleermuiskasten en 14 huismuskasten geplaatst hebben en er maar liefst 177 gierzwaluwkasten verwerkt zijn in de nieuwe dakconstructies. Zo zitten straks niet alleen de bewoners er warmpjes bij, maar kunnen ook de dieren veilig en rustig nestelen.”

Gerelateerd

Onze locaties

Eindhoven

Hastelweg 218
5652 CL Eindhoven

Postbus 1
5600 AA Eindhoven

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

‘s-Hertogenbosch

Rietveldenweg 47c
5222 AP ‘s-Hertogenbosch

Postbus 3261
5203 GD s’-Hertogenbosch

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Venlo

Hakkesstraat 23
5916 PX

Postbus 309
5900 AH Venlo

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Tilburg

Dr. Paul Janssenweg 145
5026 RH Tilburg

Postbus 1029
5025 SZ Tilburg

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl

Raamsdonksveer (Koster Totaalonderhoud)

Meerval 20
4941 SK Raamsdonksveer

Tel: 0162 57 27 00
info@kostertotaalonderhoud.nl
www.kostertotaalonderhoud.nl

Deurne

Doctor Huub van Doorneweg 26H
5753 PM Deurne

Tel: 040 250 1999
info@caspardehaan.nl